De IT-wereld staat al sinds het begin bol van de afko’s. Dat begon met de allereerste set van bits (b) die evolueerden tot de byte (B) en vervolgens naar kilobyte (KB). Elk jaar komen er tientallen bij. Het zit nu eenmaal in onze natuur als IT-specialisten. Vandaag willen we het hebben over een relatief nieuwe afkorting, die in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen: Unified Endpoint Management (UEM).

M staat voor Management

We zullen hem eens lekker ontleden en we beginnen aan de achterkant. De M staat voor management en behoort tot de kern van wat wij – IT-mensen – doen. Beheren. We beheren software, hardware, netwerken, gebruikersaccounts, clouds. Het is niet overdreven om te beweren dat 90 procent van ons werk in de IT bestaat uit management. En hoera, met UEM hebben we er weer een beheermogelijkheid bij.

E staat voor Endpoint

Was de M nog aardig algemeen, met de E komen we al dichter in de buurt van nieuwe mogelijkheden. De E staat voor Endpoint, en het is een hippe aanduiding van alles waar een gebruiker… eh… gebruik van maakt. Een decennium geleden was dat nog voornamelijk de desktop, maar sinds Steve Jobs in 2010 de eerste iPad triomfantelijk omhooghield, weten we hoe divers de wereld van de ‘endpoint’ kan zijn. Desktop, notebook, tablet, smartphone, printers. In de nieuwste definities van endpoint valt zelfs IoT-apparatuur eronder. En vergeet de smartwatch niet, trouwens. Een ongelooflijke verzameling endpoints dus, en wie weet wat er in de nabije toekomst allemaal nog bij komt. Logisch dat het beheer daarvan een grote uitdaging wordt, en dat er dus oplossingen voor moeten komen.

U staat voor Unified

De crux van dit verhaal zit hem in de eerste letter: Unified. Er zijn al goede oplossingen om mobiele apparatuur in een organisatie te beheren. MDM zal je vast wel bekend voorkomen: mobile device management. Je kunt er mobiele apparatuur mee voorzien van instellingen, software, gebruikersrechten. En je kunt ze opsporen, en eventueel onklaar maken, op afstand. Er is ook zoiets als EMM, enterprise mobility management, wat ongeveer hetzelfde doet, maar veel uitgebreidere mogelijkheden heeft. Onder andere voor gebruikers die hun eigen smartphone of tablet voor het werk gebruiken, BYOD. Unified Endpoint Management zorgt ervoor dat álle apparatuur in één overzicht kan worden beheerd. Dus ook desktops en notebooks – de ‘gewone’ computer zeg maar – én alle meer exotische dingen als printers, horloges en andere met internet verbonden apparatuur.

Met UEM kun je niet alleen hardware, maar ook software en zelfs documenten beheren. Plus de bijbehorende rechten. Dat kan uitkomst bieden voor de privacywetgeving. Ook interessant is dat je gebruikers kunt dwingen om sterke wachtwoorden te kiezen en deze op zijn tijd te vervangen. En voor ons als software deployment-maker: je kunt applicaties aan een zwarte of witte lijst toevoegen. Dus niet alleen kun je software naar apparatuur pushen, je kunt ook verbieden dat bepaalde applicaties op het bedrijfsnetwerk komen, ook als die op de eigen apparaten van de gebruikers staan.

Je hoort van ons

De komende jaren zul je de term Unified Endpoint Management steeds vaker gaan horen. Ook bij Easy Software Deployment hanteren we die. Daar zijn goede redenen voor. Een gemiddelde gebruiker in een organisatie heeft nu al drie apparaten. De verwachting is dat dit de komende jaren gaat oplopen naar 4 en zelfs 5 per persoon.

Nu is met Easy Software Deployment Unified Endpoint Management in de vorm van het beheren van alle applicaties, software en updates en, uiteraard, de endpoints op basis van Windows al mogelijk. Maar uiteindelijk wil je alle apparaten overzichtelijk bij elkaar in één systeem, vooral als je software moet uitrollen naar verschillende devices. We werken daar hard aan. Houd onze publieke roadmap in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van Easy Software Deployment? Vraag een gratis korte online demo aan.